Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mladší sestra Romana Vojtka (52) už před lety opustila Česko a zakotvila na druhém konci světa. Edita Vojtková (49) je módní návrhářka a žije v Bolívii. Do Jižní Ameriky utekla po smrti rodičů, o které s Romanem přišli, když byli teenageři.

Do rodné země tak kvůli dálce příliš často necestuje. Tentokrát ji do Prahy dovedla slavnostní událost, křtila svou novou knihu s názvem Den, kdy jsem se poznala. Akci si samozřejmě Roman Vojtek nenechal ujít a nechyběla ani část jeho rodiny. Dorazila také manželka Petra se syny Nathanielem a několikaměsíčním Vincentem, ale i její sestra Terezie, která už je také maminkou.

Sestra Romana odjela do Bolívie už v 19 letech. A to po těžkém období, které s bratrem zažili. Maminka jim zemřela na rakovinu, Romanovi bylo tehdy šestnáct let a Editě třináct. Jejich tatínek se po ztrátě ženy zhroutil a odešel do invalidního důchodu. Za pár let však Roman s Editou přišli i o něho.

Edita do země odešla bez znalostí jazyka. Chtěla se vrátit až s pocitem, že něco dokázala. Začala šít a dnes má úspěšný módní salón a specializuje se na svatební šaty. Nakonec v Bolívii zůstala dalších 30 let. O své životní pouti napsala také svou knihu.

„Je to můj příběh, ale je to tak napsané, že si čtenář uvědomí, že úplně všichni máme ten náš vlastní příběh. V Bolívii to mám strašně ráda, zvykla jsem si. Vždycky, když se někdo někam přestěhuje, říkám, že si musí zvyknout na to prostředí, že to nemůže pořád nějak srovnávat,“ prozradila sestra Romana Vojtka. Herec je na Editu a její životní cestu velmi hrdý, svou prvorozenou dceru dokonce pojmenoval po ní.

Související témata:

Další články

Načítám